• Društvo Crvenog Križa Osječko-baranjske županije
  • Hrvatski Crveni križ

    Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije

  • U službi humanosti od 1878. godine

16. ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije

Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije program je na kojem se već šesnaestu godinu za redom uspješno osposobljavaju mladi Crvenog križa iz društava Hrvatskog Crvenog križa, ali i Crvenih križeva zemalja regije za provođenje aktivnosti Crvenog križa u svojim sredinama. Nakon povratka s Ljetne škole, mladi pripremljeni za djelovanje preuzimaju i    inicijativu i podižu kvalitetu rada na programima Crvenog križa u svojim društvima.

16. ljetna škola mladih Crvenog križa održava se od 17. do 27. kolovoza 2019. godine u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici.

Na ovogodišnjoj ljetnoj školi sudjeluje 150 mladih iz društava Hrvatskog Crvenog križa Belog Manastira, Darde, Donjeg Miholjca, Đakova, Gline, Ivanca, Našica, Orahovice, Osijeka, Trogira, Valpova, Županje i Zagreba, organizacija Crvenog križa Doboja i Tuzle iz Bosne i Hercegovine te Novog Sada i Sombora iz Srbije.

Mladi se na ovogodišnjoj Ljetnoj školi osposobljavaju za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa. Među tim programima su prva pomoć, realističan prikaz ozljeda, prevencija različitih ovisnosti, sprječavanje trgovine ljudima te djelovanje u izvanrednim situacijama.

Svaka Ljetna škola po svojim je rezultatima nadmašila onu prethodnu. Tradicija se nastavlja i na ovogodišnjoj 16., a za to su se pobrinuli voditelji programa koji ljestvicu kvalitete kontinuirano postavljaju na sve višu razinu. Upravo ta činjenica te kvalitetni sudionici i sustavan rad s mladima tijekom cijele godine rezultirali su time što je kvaliteta i značaj Ljetne škole mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije prepoznat, kako u okvirima Hrvatskog Crvenog križa i Crvenih križeva regije, tako i u široj društvenoj zajednici.

Svi mladi tijekom Ljetne škole imat će priliku sudjelovati na predavanjima renomiranih predavača o temama kao što su ljudska prava, humanitarna diplomacija i drugo što će ih obogatiti za njihovu buduću humanitarnu, ali i društvenu aktivnost.

Sudionici će svoja znanja i vještine imat priliku prezentirati i prije povratka u svoje sredine i to već 26. kolovoza na završnoj vježbi timova mladih koji se obučavaju i uvježbavaju za pružanje prve pomoći, realistični prikaz ozljeda i pomoć prilikom katastrofa te na završnoj svečanosti gdje će na mladima svojstven, interaktivan i kreativan način dio onoga na čemu su radili tijekom desetodnevne edukacije imati priliku prezentirati ostalim sudionicima i brojnim uzvanicima.

Kako se ove godine obilježava i 20. godina djelovanja Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije, tijekom 16. Ljetne škole biti će premijerno prikazan dokumentarni film koji govori upravo o ovoj temi, a u kojem mladi i Ljetna škola zauzimaju značajno mjesto.