• Društvo Crvenog Križa Osječko-baranjske županije
  • Hrvatski Crveni križ

    Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije

  • U službi humanosti od 1878. godine

U Osijeku se od petka do nedjelje (od 20. do 22. siječnja 2023.) u sklopu projekta “POMOZI” održala trodnevna edukacija za pripadnike terenskih jedinica mladih s područja djelovanja Društva Crvenog križa.

Kroz metode formalnog i neformalnog učenja, teorije i prakse, polaznici su učili o funkcioniranju Crvenog križa, posebice u kriznim situacijama, prioritetima zbrinjavanja unesrećenih i odgovora na potrebe zajednice, izazovima i stresu kojemu mogu biti izloženi tijekom pružanja prve pomoći, pripremi građanstva, posebice djece i mladih u smislu njihovog jačanja, za otpornost na katastrofe, velike hladnoće i vrućine, te pružanje pomoći u svakodnevnom životu.

Teme koje su bile obuhvaćene prvim ciklusom radionica su uvod i definiranje katastrofa i kriznih situacija, prva pomoć B + AVD, osnove službe traženja, osnove psihosocijalne podrške i rukovanje i komunikacija radio stanicama, odnosno TETRA sustavom, a ovaj dio edukacije proveli su djelatnici Područnog ureda Civilne zaštite Zvonko Grgec i Tomislav Ivić.

Na edukaciji je sudjelovalo 28 mladih volontera iz 7 Društava Crvenog križa.

Bio je ovo prvi dio edukacije, a drugi dio će se održati od 3. do 5. veljače, također u Osijeku, gdje će sudionici raditi na pripremi smještaja za unesrećene osobe, organizaciji humanitarne pomoći, te pripremi za krizne situacije.

Ovi polaznici u budućnosti bi trebali predstavljati jezgru terenske jedinice bilo da je u pitanju osnaživanje već postojeće ili osnivanje nove.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr