• Društvo Crvenog Križa Osječko-baranjske županije
  • Hrvatski Crveni križ

    Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije

  • U službi humanosti od 1878. godine

Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije program je na kojem su se u prethodnih 16 godina za provođenje aktivnosti Crvenog križa uspješno osposobljavali mladi Crvenog križa iz društava Hrvatskog Crvenog križa s područja Osječko-baranjske županije, društava s područja Hrvatske te mladi iz Crvenih križeva zemalja regije (BiH, Srbija). Kvaliteta i značaj Ljetne škole mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije prepoznat je kako u okvirima Hrvatskog Crvenog križa i Crvenih križeva regije, tako i u široj društvenoj zajednici.

Međutim, ove godine, zbog pandemije novog koronavirusa COVID-19, većina je edukativnih skupova i programa za mlade otkazana. Unatoč toj činjenici, a svjesni nužnosti edukacije i osposobljavanja mladih Crvenog križa, kako bi bili što spremniji za odgovor na brojne humanitarne i zdravstvene izazove s kojima se svijet i Republika Hrvatska suočavaju u Društvu Crvenog križa Osječko-baranjske županije donesena je Odluka o provedbi ovogodišnje 17. ljetne škole mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije.

17. ljetna škola mladih Crvenog križa održat će se uz primjenu svih epidemioloških mjera i preporuka od 18. do 28. kolovoza 2020. godine u Centru za edukaciju GDCK Osijek u Orahovici. Upravo zbog primjene epidemioloških mjera i preporuka, na ovogodišnjoj Ljetnoj školi sudjelovat će sedamdesetak mladih Hrvatskog Crvenog križa s područja Osječko-baranjske županije, što je gotovo polovina sudionika u odnosu na prethodne godine.

Mladi će se na ovogodišnjoj Ljetnoj školi osposobljavati za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa. Među tim programima su prva pomoć, realističan prikaz ozljeda, obuka članova terenskih jedinica mladih Crvenog križa te edukacija za voditelje klubova mladih Crvenog križa s posebnim osvrtom na preventivne programe. Osim osnovnih programa, sudionici će sudjelovati na radionicama i predavanjima iz područja; prevencije ovisnosti, sprječavanja trgovanja ljudima, djelovanje u izvanrednim situacijama, međunarodnog humanitarnog prava, humanitarne diplomacije i  klimatskih promjena te radionice s ciljem osnaživanja mladih za proaktivno djelovanje u osmišljanju, pripremi i provedbi humanitarnih aktivnosti.

Edukacija i osposobljavanje mladih Crvenog križa nužnost je i naša obveza kako bi i dalje bili u mogućnosti odgovoriti na sve učestalije humanitarne izazove, usmjerene pomoći građanima tijekom kriznih situacija, kao što su poplave, „migrantska kriza“, pandemija COVID-19 i potresi, a s kojima smo u nedavnoj prošlosti suočeni.

Svi mladi će tijekom Ljetne škole imati priliku sudjelovati na predavanjima renomiranih predavača o temama kao što su: ljudska prava, humanitarna diplomacija i drugo, što će ih obogatiti za njihovu buduću humanitarnu, ali i društvenu aktivnost.

U Sklopu programa, u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU, održati će se i radionice s ciljem aktiviranja mladih za pisanje i provedbu programa Europske snage solidarnosti. Cilj je ovog programa omogućiti mladima volontiranje, pružiti mogućnost rada na projektima, u svojim zemljama ili u inozemstvu, koji su od koristi zajednicama i ljudima diljem Europe, kao i da samostalno provode akcije u svojim lokalnim zajednicama.

Humanost, kao životno opredjeljenje pripadnika Hrvatskog Crvenog križa, a koja, sigurni smo, stoji u srcu svakog čovjeka, motivira nas i gura naprijed da svojim iskustvom i primjerom, budemo jedan od dionika stvaranja bolje i ljepše Hrvatske, zemlje jedinstva, empatije i solidarnosti i zemlje u kojoj su tolerancija i razumijevanje opredjeljenje njezinih građana ne zbog drugih nego zbog nas samih.

Posebna tema ove godine bit će razvijanje tolerancije u hrvatskom društvu, utemeljena na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju, kao prijeka potreba kojom se omogućuje ostvarivanje prava i stvaranja mogućnosti da svaki pojedinac dobije jednaku priliku, što u konačnici doprinosi cjelokupnom razvoju  Republike Hrvatske.

Odabirom voditelja programa iz redova mladih volontera s područja Osječko-baranjske županije, ali i odabirom sudionika, sigurni smo da će i ova „nova normalna“ 17. ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije polučiti odlične rezultate te da će se sudionici dodatno umrežiti i osposobiti za još kvalitetniju provedbu programa Crvenog križa u svojim sredinama.