• Društvo Crvenog Križa Osječko-baranjske županije
  • Hrvatski Crveni križ

    Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije

  • U službi humanosti od 1878. godine

Svake godine 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, najbrojnije i najstarije svjetske humanitarne organizacije, koja je provođenjem svoje misije prisutna u gotovo svim zemljama svijeta te svojim humanitarnim idealima ujedinjuje milijune članova i volontera. Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se u čast Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, rođenom na taj dan 1828. godine u Ženevi, a proslavom ovoga dana u Republici Hrvatskoj započinje i obilježavanje Tjedna Crvenog križa, 8. – 15. svibnja.

Svrha obilježavanja Tjedna Crvenog križa je promicanje djelatnosti Crvenog križa i na taj način približavanje svih oblika pomoći našim korisnicima i osobama u potrebi te ovim putem svim djelatnicima, volonterima, članovima, korisnicima, simpatizerima i prijateljima Crvenoga križa čestitamo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Djelatnici i volonteri društva Crvenog križa s područja Osječko-baranjske županije ove će značajne dane obilježiti radno, provođenjem aktivnosti vezanih uz promociju solidarnosti i humanitarnog djelovanja kako slijedi:

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir

Akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi u srijedu 11. svibnja 2022. od 10:00-12:00 sati, akcija je otvorenog tipa.

Hrvatski Crveni križ Općinsko društvo Crvenog križa Darda

Akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera. Održat će se dvije besplatne akcije mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi u sklopu projekta Postani svoj – reci NE ovisnosti i to u Dardi 11. svibnja i u Bilju 12. svibnja 2022. godine.

Eko-boje za sigurniju zajednicu. U sklopu akcije „Hrvatska volontira 2022.“ 14. svibnja 2022. godine mladi volonteri Crvenog križa Darda će obnoviti zid i ogradu ispred zgrade Crvenog križa u Dardi i u Mecama.

Prikazivanje postupka reanimacije s upotrebom AVD uređaja. Mladi Crvenog križa Darda će održati dvije javne aktivnosti u mjestima Dardi 11. svibnja 2022. godine i Bilju 12. svibnja 2022. godine s ciljem upoznavanja opće populacije o pravilnom pružanju prve pomoći, odnosno prikazat će postupak reanimacije s upotrebom AVD uređaja.

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama GDCK Donji Miholjac, 12. svibnja od 09:00 do 14:00 sati, aktivnost je otvorenog tipa.
Planira s mladima održati aktivnosti podizanja šatora, prve pomoći, RPO-a te druženja u subotu 14. svibnja u popodnevnim satima na odmaralištu Stara Drava.

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Đakovo

Višestruki darovatelj krvi gosp. Klemen Miroslav primiti će „Povelju zahvalnosti“ grada Đakova.

Dana 06. svibnja 2022. g. dvije volonterke – educirane iz prve pomoći – biti će dežurne na startu utrke srednjoškolskih i osnovno školskih učenika koja se održava u Đakovu u povodu 08. svibnja         2022. godine. Početak sportskih natjecanja je u 16,00 sati.

GDCK Đakovo u suradnji sa Kaufland-Đakovo već nekoliko godina organizira prikupljanje humanitarne pomoći u sklopu projekta „Vaš dar za pravu stvar“. Košare za odlaganje donacija bit će postavljene od 07. svibnja 2022. godine kad će volonterke GDCK Đakovo dijeliti prigodni letak građanima koji dolaze u trgovački centar. Akcija se provodi od 07. – 15. svibnja 2022. godine, a prikupljene donacije, nakon pakiranja paketa biti će proslijeđene raseljenim osobama iz Ukrajine.

U „Tjednu Crvenog križa“ – planirano je u Gimnaziji – Đakovo, kratko predstavljanje Crvenog križa i aktivnosti koje provodi, za učenike prvih i drugih razreda. Članica mladeži i volonterka provesti će ovu aktivnost. Cilj aktivnosti je animirati mlade za članstvo, volontiranje i aktivizam u Gradskom društvu Crvenog križa Đakovo.

Dana 13. svibnja 2022. godine organizirana je cjelodnevna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Đakovu u vremenu od 09:00 – 19:00 sati, u koju bi se trebali uključiti učenici završnih razreda gimnazije, ekonomske i strukovne škole.

U sklopu „Tjedna Crvenog križa“ – planirano je održati svečanu sjednicu Odbora GDCK Đakovo što je tradicija GDCK Đakovo.

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Našice

09. svibnja Postavljanje AVD uređaja u Gradu Našicama
09. svibnja Organizacija akcije darivanja krvi u Vojarni Našice
09. svibnja Edukacijska radionica ”Uključivanje djece s poteškoćama u društvo” – Sudjeluju predstavnici Udruga iz Grada Našica
12. svibnja Oslikavanje zida s motivima volonterizma – Mladi GDCK Našice, napraviti će mural, s ciljem zahvale volonterima za njihov rad

13. svibnja Predstavljanje foto izložbe- Crveni križ Našice i volonteri – zadnjih 30 godina
14. svibnja Prezentacija rada Crvenog križa – Trg dr. F. Tuđmana od 09:00 do 11:00 sati – Grad Našice, Info štand, malo škola reanimacije, mala škola upotreba AVD uređaja, Akcija    mjerenja tlaka i šećera u krvi

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek

07. svibnja2022. – Sudjelovanje na Smotri mladih Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog              križa Osječko-baranjske županije koja će se održati 7. svibnja 2022. godine s početkom u 11:00          sati na Športsko-rekreacijskom centru Đola u Dardi.
08. svibnja 2022. – Dežurstvo ekipa prve pomoći na utrci Wings for Life World Run koja će se održati u Osijeku, uz rijeku Dravu i šetnicu, 8. svibnja 2022. godine s početkom u 13:00 sati
09. svibnja 2022. – Provođenje akcije mjerenja krvnoga tlaka i razine šećera u krvi u okviru programa Tu smo za vas koja će se održati 09. svibnja 2022. godine u Vatrogasnom domu u            Ernestinovu s početkom u 10:00 sati
11. svibnja 2022. – Provođenje radionice Crveni križ od malih nogu u Dječjem vrtiću Radost u Osijeku 11. svibnja 2022. godine s početkom u 10:00 sati. Radionica je dio programa Odgoj za humanost te će na njoj sudjelovati 60-tak djece vrtićkog uzrasta (zatvorenog tipa samo za     djecu iz Dječjeg vrtića Radost, Osijek).
13. svibnja 2022. – Provođenje akcije mjerenja krvnoga tlaka i razine šećera u krvi u okviru programa Tu smo za vas koja će se održati 13. svibnja 2022. godine u Društvenom domu u Vladislavcima s početkom u 10:00 sati.
13. svibnja 2022. – Organizacija akcije dobrovoljnog davanja krvi koja će se održati 13. svibnja 2022. godine u prostorijama Vatrogasnog doma u Ernestinovu od 17:00 do 19:00 sati
14. svibnja 2022. – Provođenje Tečaja prve pomoći za građanstvo koji će se održati 14. svibnja 2022. godine u trajanju od 09:00 do 14:00 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Osijek na adresi Šetalište Petra Preradovića 6, Osijek (prizemlje). Svi zainteresirani sugrađani mogu se prijaviti na e-mail: info@crvenikrizosijek.hr do 12. svibnja 2022. godine uz napomenu da je broj mjesta na tečaju ograničen.
15. svibnja 2022. Posebno ističemo kampanju za prikupljanje prehrambenih artikala Vaš dar za pravu stvar. U Tjednu Crvenog križa od 08. do 15. svibnja potražite košaru Hrvatskog Crvenog križa u trgovačkom centru Kaufland Osijek i uključite se u akciju Vaš dar za pravu stvar. Donirati možete: brašno, ulje, rižu, šećer, sol, tjesteninu, juhu u vrećici, riblje i mesne konzerve te marmeladu. Donacijom i samo jedne namirnice s popisa možete pomoći u slaganju humanitarnih paketa za najpotrebitije građane. Pozivamo sve naše sugrađane koji su u  mogućnosti da se uključe u ovu akciju. Naši vrijedni volonteri, kao i članovi Matice umirovljenika Osijek i Udruge Cromsic Osijek vas čekaju na mjestu prikupljanja!

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo

Bolnica za medvjediće (3 dana) aktivnost je u kojoj volonteri na zabavan način djeci prenose znanje o pružanju prve pomoći. Zamišljena je na način da djeca u vrtić donesu svoje plišane      igračke koje će biti bolesne, te će ih uz pomoć postupaka prve pomoći zajedno s volonterima    izliječiti. Mjesto održavanja bit će Valpovo, Belišće i Ladimirevci. Vrijeme održavanja: 10. svibnja od 9:30 do 10:30, 11. svibnja od 10:00 do 11:00 i 12. svibnja od 10:00 do 11:00.

2.Olimpijada (2 dana) koja je zamišljena kao aktivnost za djecu osnovnoškolske dobi koja će biti otvorena za sve zainteresirane. Održavat će se na javnom prostoru u Valpovu i Belišću i moći će se pridružiti svi koji žele. Cilj olimpijade je stvoriti ekipe koje će se natjecati u raznim igrama te će jedna na kraju i pobijediti i odnijeti nagradu. Također, jedan od glavnih ciljeva je integracija raseljene djece među vršnjake. Vrijeme: 13. svibnja od 10:00 do 13:00 sati, 14. svibnja od 10:00 do 13:00 sati.