• Društvo Crvenog Križa Osječko-baranjske županije
  • Hrvatski Crveni križ

    Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije

  • U službi humanosti od 1878. godine

18. ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije održana je pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije od 17. do 27. kolovoza 2021. godine u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici.

Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije program je na kojem se već osamnaestu godinu za redom uspješno osposobljavaju mladi Crvenog križa iz društava Hrvatskog Crvenog križa, ali i Crvenih križeva zemalja regije za provođenje aktivnosti Crvenog križa u svojim sredinama. Nakon povratka s Ljetne škole, mladi su pripremljeni za djelovanje, mogu preuzeti inicijativu i podići kvalitetu rada na programima Crvenog križa u svojim društvima.

Na ovogodišnjoj Ljetnoj školi sudjelovalo je šezdeset i sedam mladih iz društava Hrvatskog Crvenog križa s područja djelovanja Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije i to iz:  Belog Manastira, Darde, Donjeg Miholjca, Đakova, Našica, Osijeka, Valpova.

Zbog epidemioloških prilika, ovogodišnja Ljetna škola održala se uz primjenu uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te bez sudjelovanja mladih iz drugih društava

Hrvatskog Crvenog križa s područja Republike Hrvatske i drugih društava Crvenog križa susjednih zemalja.

Mladi su se na ovogodišnjoj Ljetnoj školi osposobljavali za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa. Među tim programima su osposobljavanje za voditelje programa prve pomoći, osposobljavanje za voditelje programa realističnog prikaza ozljeda, osposobljavanje za voditelje preventivnih programa Hrvatskog Crvenog križa te osposobljavanje za članove terenskih jedinica Hrvatskog Crvenog križa.

Odabirom voditelja programa iz redova mladih volontera s područja Osječko-baranjske županije, ali i odabirom sudionika i ova „nova normalna“ 18. ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije polučila je odlične rezultate, sudionici su se dodatno umrežili i osposobili za još kvalitetniju provedbu programa Crvenog križa u svojim sredinama.

Svi mladi su, pored specijalističkih osposobljavanja tijekom Ljetne škole, imali priliku sudjelovati na radionicama i predavanjima renomiranih predavača o temama kao što su: međunarodno humanitarno pravo, ljudska prava, humanitarna diplomacija, klimatske promjene i drugo, što će ih obogatiti za njihovu buduću humanitarnu, ali i društvenu aktivnost.

U dosadašnjem djelovanju Ljetne škole DCK Osječko-baranjske županije obučeno je preko 2000 mladih i ona je postala prestižna ljetna škola koja priprema i obučava mlade za sve vrste aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa, a posebno za djelovanje u izvanrednim situacijama.

Kvaliteta i značaj Ljetne škole mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije prepoznat je kako u okvirima Hrvatskog Crvenog križa i Crvenih križeva regije, tako i u široj društvenoj zajednici.