• Društvo Crvenog Križa Osječko-baranjske županije
  • Hrvatski Crveni križ

    Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije

  • U službi humanosti od 1878. godine

U subotu 01. travnja 2023. godine u OŠ Dore Pejačević u Našicama održano je 12. Međužupanijsko natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog križa. Natjecanje, u kojemu je sudjelovalo 9 ekipa u kategoriji podmlatka (osnovne škole) i 7 ekipa u kategoriji mladih (srednje škole) iz Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije, organiziralo je Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije i Gradsko društvo Crvenog križa Našice kao domaćin.

Uz natjecanje iz znanja o pokretu Crvenog križa, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i pravima djeteta, učenici su na praktičnim radilištima prve pomoći, kroz unaprijed pripremljene scenarije i realistično prikazane ozlijede, pokazali visoku razinu pripremljenosti iz tog područja. Upravo se kroz praktična radilišta nastoji ukazati na važnost znanja prve pomoći u svakodnevnom životu. Važno je imati na umu da je ovo jedno od rijetkih natjecanja u kojima nije važno pobijediti, nego je važno ono znanje koje su natjecatelji stekli kroz pripremu i koje će nositi sa sobom tijekom cijeloga života.

Zavidna razina znanja i vještina kod učenika rezultat je napornog dugotrajnog pripremanja ekipa i zasluga mentora, nastavnika osnovnih i srednjih škola te volontera Crvenog križa koji su pripremali ekipe. Učenici su se za ovo natjecanje pripremali više od četiri mjeseca i ovom im prilikom čestitamo na uloženom trudu i njihovom humanom opredjeljenju.

Natjecanje je počelo u 11,00 sati, a otvorio ga je Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije. Nakon tri sata provjere znanja i vještina uslijedilo je proglašenje rezultata.

KATEGORIJA PODMLATKA:

1. MJESTO – Osnovna škola Antuna Mihanovića, GDCK Osijek (109,87 bodova)
2. MJESTO – Osnovna škola Bilje, ODCK Darda (99,87 bodova)
3. MJESTO – Osnovna škola August Harambašić, GDCK Donji Miholjac (96,73 boda)

KATEGORIJA MLADIH

1. MJESTO – Medicinska škola Osijek, GDCK Osijek (101,43 boda)
2. MJESTO – Srednja škola Valpovo, GDCK Valpovo (93,27 bodova)
3. MJESTO – Srednja škola Stjepan Ivšić Orahovica, GDCK Orahovica (91,7 bodova)

Prvoplasirane ekipe u obje kategorije predstavljat će svoje škole, GDCK Osijek i DCK Osječko-baranjske županije na Državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će se održati 13. svibnja 2023. godine u Zagrebu.